Înainte vreme, când eram singur, eventual doar cu nevastă și fără amante, eram ceea ce ai putea numi un tip zgârcit. Nu de acela extrem, cu ținutul luminii închise noapte, pentru că zăpada reflectă lumina și luminează în casă, dar, în general, la tot ce însemna mâncare și haine, preferam să fac downgrade maxim. Gen decât să mănânc salam victoria, mai bine parizer cu MDM, că și medemeul e om.

De când mi s-au născut copiii, am intrat pe panta cealaltă, din toate punctele de vedere. Nimic nu mi se părea scump, nimic nu ne depășea bugetul, orice se putea cumpăra. Cât costă căruțul pentru fiul? 2500 lei? Pfff, mai stăm la discuție, când el are nevoie de cel mai bun căruț? Fiica vrea doar cremwurști Meda, la 30 lei? Nu discutăm, se cumpără. Și tot așa.

Cel mai bine s-a văzut asta, și în continuare vorbesc despre bani aruncați pe mâncare, odată cu mutatul în acest bogat oraș de pe malul Begăi, unde nu mai aveam ghenă de gunoi cu tobogan, ci aveam tomberon în curte, care tomberon e golit o dată pe săptămână, de către societatea de salubrizare.

Funny thing, întotdeauna trebuia să le mai dau 10 lei în plus băieților de pe mașina de gunoi, ca să îmi ia mormanele de saci care nu mai încăpeau în tomberon, mormane ce conțineau practic mâncare aruncată, din motiv că era prea multă și se strica.

Practic, dimineața noi ne trezeam și ne gândeam mmmmm ce mâncăm astăzi? Ajungeam la un consens, plecam la un hypermarșeu, umpleam coșul, pentru că ÎNTOTDEAUNA ai nevoie să mai iei ceva, în plus față de ceea ce decisesei inițial, la intrarea în magazin. Rezultatul? Multe lucruri aruncate aiurea, mulți bani aruncați aiurea, pentru că, dacă în fiecare zi cheltui 2-300 lei în magazin, suma finală se adună.

Soluția a fost simplă.

Buget de venituri și cheltuieli săptămânal, respectat cu strictețe. Exceptând cheltuielile de urgență, sănătate, amenzi sau mai știu eu, nu ieși din ceea ce ți-ai propus, indiferent cât de mult ți-ai dori.
Stabilit un meniu săptămânal, dimineață, prânz și seara, la fel, fără abatere.
Gândite cantitățile pentru o singură zi. Dacă nu ajunge, ia cu apă, ajută :mrgreen:

Iar legat de bani, cred că cel mai bun sfat financiar găsit pe net a fost acesta. Dacă îți dorești cu adevărat ceva, notează-ți pe un caiet și lasă-l 30 de zile deoparte. Dacă peste 30 de zile îl mai vrei, cumpără-l.
Așa am făcut cu mașina pe care voiam să o cumpăr cu disperare. Am lăsat ideea să stea deoparte, după care am reanalizat-o.

Nu era necesară, era doar o cumpărătură de moment.

Așa. Revenind la finanțe.

Am pentru voi un joc Monopoly cu card.
Pentru a-l câștiga, trebuie să faceți trainingul financiar de pe BaniIQ, durează 10 minute. Incheierea trainingului aduce automat inscrierea in concursul in cadrul caruia se pot castiga premii instant (telefoane Samsung Galaxy S3 Mini sau Jocuri monopoly cu cardul) sau marele premiu de 1.000 de euro, după care să îmi răspundeți în comentarii cu cel mai bun feedback posibil, la următoarele subiecte.

– ce informatii ai mai vrea sa afli din training
– ce sfat practic ti s-a parut cel mai util si de ce

Câștigătorul va fi desemnat, în proporție de 50/50, de către mine și cei de la BaniIQ. Nu uitați de parcurgerea trainingului, autorul comentariului trebuie să coincidă cu elevul.
Deci, succesuri.