experimentul pitesti

Cineva mi-a trimis acest text cu analiza psihologică a celor de teapa lui Badea. Sincer, mi s-a făcut milă de el. Par a fi un om într-o profundă suferință.

Badea şi cei e la Antene funcţionează ca un cult. Oamenii ăia lucrează overtime şi socializează aproape exclusiv unul cu celălalt. Doctrina lor e cea dictată de domnul Voiculescu iar politica trustului o ştii şi tu: inamicul e acolo afară, noi eroii ţinem piept. Există multe instanţe în care îndoctrinarea a dus la aceleaşi rezultate: experimentul Piteşti, orele de reeducare politică din lagărele Coreei de Nord, cazul Patriciei Hearst cu Symbionese Liberation Army şi altele.

În cazul Experimentului Piteşti, intelectualii noştri erau puşi să citească texte de propagandă comunistă. Se numea ”reeducare” şi totul era croit după modelul sovietic: lipsă de somn, bătaie multă, umilirea deţinuţilor. După toate astea se alegeau nişte şefi de grup care trebuiau să-i educe pe ceilalţi în ale gloriei comuniste. Chestia a fost că după ce i-au eliberat pe şefii ăia, foştii intelectuali (acum liberi) au ajuns să creadă cu adevărat în doctrina pe care fuseseră obligaţi să o predice. Aşa funcţionează presiunea socială: obligi omul multă vreme să repete un text şi ajunge să creadă în el.

Comuniştii din China făceau exact aceeaşi chestie. Prizonierii americani din războiul coreean – la fel – ajunseseră să creadă în doctrina inamicului după ce fuseseră forţaţi să o reproducă. Patricia Hearst fusese rugată de rebeli să le documenteze mişcările, apoi să participe cu ei la nişte raiduri, apoi i-au pus o puşcă în mână şi – treptat – tipa a început să creadă în idealul lor.

Chestia cu cei de la Antene e exact aceeaşi: oamenii ăia de ani de zile au fost obligaţi să repete o doctrină. Au făcut-o pentru bani, pentru că se temeau să-şi piardă job-ul ori alte motive. Treptat au început să creadă în ceea ce propovăduiau şi n-au mai trebuit convinşi, motivaţi cu bani, ameninţaţi cu concedierea.

Şi aici ajungem la problema lui Badea cu tine. Mircea Badea nu are o problemă cu tine ”per se”. El are o problemă cu absolut orice element ce contravine doctrinei învăţate. Ei acolo la Antene au grupul lor compact care discută chestii. Cu cât chestiile pe care le discută sunt mai importante, cu atât sunt discutate mai acerb. Cu cât cad ei de acord între ei asupra unui subiect, cu atât poziţia lor va deveni mai radicală.

Viaţa în studio pentru vedetele Antenelor e similară cu condiţiile din centrele de reeducare: lumină constantă, privare de somn, socializare exclusiv cu membrii care au iei similare. Idelile se polarizează astfel, petreci mult mai puţin timp acasă şi mai multă vreme cu membrii grupului tău. Te rupi de lumea exterioară. Orice element din lumea exterioară care încearcă să combată doctrina devine brusc inamicul.

Tu, Vali, intelectualii deveniţi elementele care atentează la coeziunea grupului şi ideologia lui. De-aia tot vehiculează ei placa cu ”băsiştii” şi de-aia au dat-o în ridicol cu emisiunile. Pentru ei nu mai e ridicol, pentru ei e normalitate. Orice text al tău care atacă doctrina domnului Voiculescu sau părerea unuia din membrii grupului său e văzut ca o încercare de destabilizare a grupului respectiv. Prin urmare ripostează, se informează, îţi urmăresc mişcările. Tu eşti inamicul şi absolut orice faci sau scrii e de atacat.

Mentalitatea lui Badea se va menţine şi dacă dă Antena 3 faliment iar el se mută la un alt post. Tu tot inamic vei rămâne, intelectualii tot ”băsişti”, domnul profesor tot Dumnezeul lui. Îndoctrinarea aia se şterge extrem de greu şi în prezent se menţine pentru că Badea socializează aproape exclusiv cu alţi membri ai Antenelor.

E ca şi-n lagărele din DPRK, când după 5 ani de şedinţe de ideologie politică, eliberat fiind, ajungi acasă la familie şi eşti deja unul dintre ”believers”, de începi şi le vorbeşti despre gloria partidului, chit că nu mai eşti în lagăr şi nu mai trebuie să o faci. Cu cât mai extremă ideologia, cu atât tot ceea ce i se opune e văzut ca fiind mai periculos şi prin urmare trebuie anihilat.

De-aia pierde Badea minute de emisie discutând despre bloggeri şi ironizându-i: voi sunteţi inamicii şi i-aţi atacat ideologia şi îi stricaţi lui coeziunea grupului reprezentat de colegii de studio. Aşa că face tot ce poate să atace şi el, să dovedească lumii că ideologia lui este validă, bună, cea mai bună.

În cazul lui Badea totul a început exact cum încep lucrurile în corporaţii: eşti ăla nou în birou, observi că toată lumea pupă-n fund un şefuleţ şi te scârbeşti; dar după doi ani eşti fix ca ei şi pupi şi tu în fund pentru că oricum toată lumea o face şi acolo nu te condamnă nimeni; şi după alţi doi ani faci concurs cu ceilalţi – care pupă mai cu spor.

Şi-aici intri tu în scenă şi-i spui că-i ridicol şi astfel atentezi la stima lui de sine, îi ataci doctrina care acum deja îl reprezintă şi eşti deja un pericol. Nu ştiu dacă ai observat, dar tot ce atacă Antenele e tratat ca infractor de trustul Voiculescu. Literalmente ca duşman. De-aici au pornit etichetele de ”huligan”, ”băsist”, injuriile. Extremismul în exprimare cimentează tot mai bine doctrina, îi dă omului siguranţa că se menţine coeziunea grupului său, îi întăreşte tot mai mult convingerea că el are dreptate şi ideologia lui e cea corectă.

Mai pe scurt: Antenele funcţionează ca un cult. Nu trebuie să fii psiholog ca să-ţi dai seama de asta. Zici ceva de cultul ăla şi ei o percep ca pe un atac, aşa că trebuie să te distrugă cu orice preţ. Pe tine şi pe oricine nu se aliniază cu concepţiile şi idealurile lor: Johannis, studenţii, intelectualii, DNA, posturile privale, blogerii. ”Cine nu-i ca noi trebuie să piară că altfel riscăm să pierim noi”. Cam ăsta e mecanismul.

27 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Ma doare undeva de mircica, e caz patologic, nu face parte din universul meu.

  Dar, aducerea in discutie a expermentului Pitesti alaturi de cocina antena3 si slugile de acolo, o expunere simplificata in 3 cuvinte si afirmatia ca „după ce i-au eliberat pe şefii ăia, foştii intelectuali (acum liberi) au ajuns să creadă cu adevărat în doctrina pe care fuseseră obligaţi să o predice” este falsa si jignitoare. Nu vreau sa tin o prelegere aici, sunt destule carti cu marturii directe si studii stiintifice, dar oamenii aia nu pot fi judecati. Si, cu cateva exceptii, majoritatea au revenit la fostul EU dupa incetarea torturilor, nici gand sa fi ramas propagandisti ai securitatii.

  0

  • #2

   O minciuna repetata suficient de mult devine adevar. Un mare… personaj, ca om nu poate fi numit.

   0

  • #3

   Turcanu si echipa lui au fost studenti. Au batut pentru partid, pana sa fie impuscati au spus ca au facut totul pentru partid. Vezi V.Ierunca.

   0

 2. „Filozofia are doi copii pe care fanatismul vrea sa-i ucida: Adevarul si Toleranta.”
  citatul nu-mi apartine.

  0

 3. Meh. Iti bati joc de aia care au suferit cu adevarat echivalandu-i cu cei de la A3. La A3 sunt doar niste nesimtiti.

  0

  • #6

   Toti sunt nesimtiti de la A3? Si Carmen Avram? …aia ce face In Premiera !

   0

 4. #7

  Singura diferenţă e că în comunism nu prea aveai de ales ca să duci o viaţă bună. Unii oameni preferă să plimbe căcatul din mână în mână până face forme interesante iar apoi îl prezintă altora, dar tot căcat rămâne.

  0

 5. #8

  Nu ştiu pe unde o fi nenea ăsta psiholog, dar avangardistă rău analiza. Bate mai degrabă spre literatura fantasy 🙂
  Multe presupuneri, printre care şi aia despre corporatişti. Într-o corporaţie, „şefuleţul” nu poate concedia pe cineva, iar bonusurile sunt fixate „de la centru”. Deci nu prea există un interes concret pentru pupatul în cur. Doar dacă îţi place.
  Iar, să spui că tortura practicată în lagăre are acelaşi efect de reeducare ca frica de a nu-ţi pierde jobul… psihanaliza pwlii se numeşte în limbaj tehnic.

  0

  • #9

   @Dani Corban
   În ce corporații ai lucrat tu, mai exact? În corporație dacă liderul tău nu consideră că meriți mărire, nu primești. Iar dacă liderului nu-i place de fața ta, dispari în altă echipă sau ești șicanat până îți dai singur demisia. Dacă jobul produce 10-15 mii de EUR pe lună, faci multe pt banii ăia – chiar te forțezi să îți schimbi modul de gândire pentru a te alinia pe cerințele jobului.

   0

  • #10

   Sandule, în primul rând, joburi plătite cu 10-15 mii de euro/lună nu prea există în corporaţiile de la noi. Adică să încasezi 10 mii de coco, să mai ai şi un şefuleţ pe care să-l pupi între fese… ăsta e scenariu siropos de Hollywood. Nu există, Sandule!
   Cine îţi spune că merge în teambuilding cu echipa de încă o sută de hamsteri şi noaptea îi dau limbi hamsterului şef, dar măcar încasează 4-5 mii de coco pe lună, te minte crunt. Hamsterul e de fapt şobolan, curul e în faţă nu în spate şi miile sunt sute.
   Marea majoritate a prietenilor mei sunt corporatişti; persoane capabile şi profesioniste de altfel. N-au de ce să mă mintă.
   În ce corporaţie ai lucrat tu şi ai fost nevoit să pupi între buci pentru supravieţuire?

   0

  • #11

   A, sau poate te-ai referit la salariul lui Badea. Tu chiar îl crezi pe guşter că ia 15 mii de euro lunar?! O fi luat câteva luni, cât şi-a amestecat Voiculescu Prostamolul cu vişinată. Cum să ia ăsta 15 mii? Nici măcar reclamă nu mai are în emisiune.

   Mai e o chestie pe care o neglijaţi. Aveţi impresia că dacă înnebuneşte Voiculescu şi-i dă afară pe corifei, ăia mor cumva de foame, nu mai unde să mintă. Şi, vezi Doamne, riscă orice să nu piardă jobul.
   îi doare fix la coccis. Ok, poate au salarii mai mari la Antene (au şi audienţe mai mari ce-i drept). Dar, în caz că Antenele se duc pe penis, îi racolează imediat alte trusturi.
   Ciutacu, Sorina Matei, Ursu, Răzvan Dumitrescu, plus alţii. Ăştia au venit, au plecat, iar vin, tot pleacă (Sorina a schimbat toate posturile de aşa-zise ştiri).
   De fiecare dată va fi cineva interesat de un bun propagandist.

   Ce diferenţă e dacă îl pupi în cur pe Voiculescu la Antene, îl pupi în cur pe Ponta la RTV sau o pupi în plă pe Udrea la B1?! Diferenţă de bani? Nu neapărat. Ciutacu a plecat la RTV pe bani mai mulţi, altfel era şi acum coleg cu Van Damme.
   Aşa că nu le mai duceti grija – Cum fac ei orice, doar, doar să îşi păstreze postul. Pot să înfulece rahat şi în alte cocini, la fel de bine.

   0

  • #12

   Nu uita proletcultista.

   0

 6. #13

  Ah, iar cu badea…
  Omul e un complexat. Complexatii sunt tot timpul agresivi, in incercarea disperata de a-si acoperi problema in fata celorlalti.
  Pana si problema asta a lui cu banii e un complex capatat pe vremea cand se lega cu lanturile de guvern.
  Omul a fost toata viata lui batjocorit de ceilalti. Copil de profesori la scoala… Pai la mine in clasa, astia erau cei mai persecutati. De ce credeti ca s-a apucat de karate ? Ca sa le arate el. Karate este un mod de viata, nu un mod de a bate lumea pe strada, a ameninta, sau a te lauda cu asta.
  Chinuit de parinti sa mearga la scoli, ca deh, era copil de profesori. Bagat cu forta la o scoala de genii, unde toti au ajuns prin America, sau Canada pe meritul lor, iar Badea a ramas acasa facand pe mascariciul in matinale cu Teo.
  Totul la Badea e frustrare si ura. Toate alimentate de atentia pe care o cerseste. Daca nu il mai baga nimeni in seama o sa ajunge sa se repeada la propriul picior si sa il muste.

  0

 7. #15

  Mi a placut articolul.

  0

 8. #16

  mama, ce articol lung si complex, scris doar pentru a trage concluzia ca mircea badea are pula mica 🙂

  0

  • #17

   this saddens me in my pants…

 9. #18

  deci sa inteleg ca singura victima este de fapt Mucea Badea, iar securistul de Voicur.escu i-a modelat si schimbat pe vecie spiritul virgin al autistului Mucea Badea transformandu-l intr-un zombi antenist posedat de dracul insusi, profesorul doctor Satanescu Dan?

  0

  • #19

   nu.dar cand da navala peste el toata ticalosia basistilor, chiar si un om neprihanit se schimba.
   existenta raului absolut basescu a facut din domnul Badea un om cinic si gata sa isi infiga coltii in orice om necinstit.

   0

 10. #20

  M-am gandit si eu mai de mult la asta – ca oamenii aia isi repeta intre ei ideile pana incep sa le creada. Dar tot e meserias Voiculescu daca a pus la cale asa ceva. Ganditi-va numai ca Gadea e pastor neoprotestant – ala cu asta se ocupa si inainte, cu indoctrinare, evanghelism, convertire. Cred ca gaseau si un preot ortodox, dar costa mai mult.

  0

 11. #22

  Nu m-as apuca sa fac o comparatie cu lagarele, dar in rest da. Oamenii aia se vede ca sunt spalati pe creier. Vorbesc atat de patimas despre „basisti” de parca ei chiar cred ce spun. Si parca devin tot mai tampiti pe masura ce trece timpul. Apropo, am dat recent pe la antene in timp ce butona televizorul si am vazut freza Danei Grecu. Parca avea un cuib de berze in cap. Si parca acuma e blonda??? Cred ca vrea neaparat sa eclipseze „look-ul” lui Firea.

  0

 12. #23

  Ce se intampla cu pagina ta de facebook de dispare din cand in cand ?

  Azi iar nu pot s-o vad. Si s-a mai intamplat si mai demult, pentru perioade relativ scurte (cateva zile, o sapt) gasesc asta ( i.imgur.com/LIiBUvF.jpg ) , dupa care reapare…

  0

  • #24

   daca nu esti in RO nu o vezi

  • #25

   Nope. Nu e asta.
   De pe acelasi calculator, acelasi ip, saptamana asta nu o vad, acu 2 saptamani o vedeam.

   PS. in caz ca nu e evident, NU, nu am comentat nasoale pe pagina ta ca sa-mi iau ban sau block sau alte alea 🙂 …

   PS2. de ce nu se vede din afara RO ? 😕

   0

  • #26

   [LATER EDIT]
   ACUM o vad. De pe acelasi ip !

   0

 13. #27

  confirm ca exista si in corporatii efectul asta. tine mai degraba de aparitia unei impresii de „a apartine unui club select”. caz concret: o tipa care avea un comportament social perfect normal, dupa o perioada in zona de management la o corporatie a inceput sa se exprime: „nu corespunde filozofiei companiei noastre” „noi suntem altfel” bla bla bla. ideea e ca omul incepe sa creada ca acolo e miezul, ala e raspunsul la framanterile vietii si ca cei de acolo sunt cei alesi. este fix comportament de cult. treaba asta e incurajata pentru ca angajatul cu pricina va da totul pentru companie, inclusiv viata de familie/privata. e trist pt ca ii transforma in robotei spalati pe creier.

  0