experimentul pitesti

Cineva mi-a trimis acest text cu analiza psihologică a celor de teapa lui Badea. Sincer, mi s-a făcut milă de el. Par a fi un om într-o profundă suferință.

Badea şi cei e la Antene funcţionează ca un cult. Oamenii ăia lucrează overtime şi socializează aproape exclusiv unul cu celălalt. Doctrina lor e cea dictată de domnul Voiculescu iar politica trustului o ştii şi tu: inamicul e acolo afară, noi eroii ţinem piept. Există multe instanţe în care îndoctrinarea a dus la aceleaşi rezultate: experimentul Piteşti, orele de reeducare politică din lagărele Coreei de Nord, cazul Patriciei Hearst cu Symbionese Liberation Army şi altele.

În cazul Experimentului Piteşti, intelectualii noştri erau puşi să citească texte de propagandă comunistă. Se numea ”reeducare” şi totul era croit după modelul sovietic: lipsă de somn, bătaie multă, umilirea deţinuţilor. După toate astea se alegeau nişte şefi de grup care trebuiau să-i educe pe ceilalţi în ale gloriei comuniste. Chestia a fost că după ce i-au eliberat pe şefii ăia, foştii intelectuali (acum liberi) au ajuns să creadă cu adevărat în doctrina pe care fuseseră obligaţi să o predice. Aşa funcţionează presiunea socială: obligi omul multă vreme să repete un text şi ajunge să creadă în el.

Comuniştii din China făceau exact aceeaşi chestie. Prizonierii americani din războiul coreean – la fel – ajunseseră să creadă în doctrina inamicului după ce fuseseră forţaţi să o reproducă. Patricia Hearst fusese rugată de rebeli să le documenteze mişcările, apoi să participe cu ei la nişte raiduri, apoi i-au pus o puşcă în mână şi – treptat – tipa a început să creadă în idealul lor.

Chestia cu cei de la Antene e exact aceeaşi: oamenii ăia de ani de zile au fost obligaţi să repete o doctrină. Au făcut-o pentru bani, pentru că se temeau să-şi piardă job-ul ori alte motive. Treptat au început să creadă în ceea ce propovăduiau şi n-au mai trebuit convinşi, motivaţi cu bani, ameninţaţi cu concedierea.

Şi aici ajungem la problema lui Badea cu tine. Mircea Badea nu are o problemă cu tine ”per se”. El are o problemă cu absolut orice element ce contravine doctrinei învăţate. Ei acolo la Antene au grupul lor compact care discută chestii. Cu cât chestiile pe care le discută sunt mai importante, cu atât sunt discutate mai acerb. Cu cât cad ei de acord între ei asupra unui subiect, cu atât poziţia lor va deveni mai radicală.

Viaţa în studio pentru vedetele Antenelor e similară cu condiţiile din centrele de reeducare: lumină constantă, privare de somn, socializare exclusiv cu membrii care au iei similare. Idelile se polarizează astfel, petreci mult mai puţin timp acasă şi mai multă vreme cu membrii grupului tău. Te rupi de lumea exterioară. Orice element din lumea exterioară care încearcă să combată doctrina devine brusc inamicul.

Tu, Vali, intelectualii deveniţi elementele care atentează la coeziunea grupului şi ideologia lui. De-aia tot vehiculează ei placa cu ”băsiştii” şi de-aia au dat-o în ridicol cu emisiunile. Pentru ei nu mai e ridicol, pentru ei e normalitate. Orice text al tău care atacă doctrina domnului Voiculescu sau părerea unuia din membrii grupului său e văzut ca o încercare de destabilizare a grupului respectiv. Prin urmare ripostează, se informează, îţi urmăresc mişcările. Tu eşti inamicul şi absolut orice faci sau scrii e de atacat.

Mentalitatea lui Badea se va menţine şi dacă dă Antena 3 faliment iar el se mută la un alt post. Tu tot inamic vei rămâne, intelectualii tot ”băsişti”, domnul profesor tot Dumnezeul lui. Îndoctrinarea aia se şterge extrem de greu şi în prezent se menţine pentru că Badea socializează aproape exclusiv cu alţi membri ai Antenelor.

E ca şi-n lagărele din DPRK, când după 5 ani de şedinţe de ideologie politică, eliberat fiind, ajungi acasă la familie şi eşti deja unul dintre ”believers”, de începi şi le vorbeşti despre gloria partidului, chit că nu mai eşti în lagăr şi nu mai trebuie să o faci. Cu cât mai extremă ideologia, cu atât tot ceea ce i se opune e văzut ca fiind mai periculos şi prin urmare trebuie anihilat.

De-aia pierde Badea minute de emisie discutând despre bloggeri şi ironizându-i: voi sunteţi inamicii şi i-aţi atacat ideologia şi îi stricaţi lui coeziunea grupului reprezentat de colegii de studio. Aşa că face tot ce poate să atace şi el, să dovedească lumii că ideologia lui este validă, bună, cea mai bună.

În cazul lui Badea totul a început exact cum încep lucrurile în corporaţii: eşti ăla nou în birou, observi că toată lumea pupă-n fund un şefuleţ şi te scârbeşti; dar după doi ani eşti fix ca ei şi pupi şi tu în fund pentru că oricum toată lumea o face şi acolo nu te condamnă nimeni; şi după alţi doi ani faci concurs cu ceilalţi – care pupă mai cu spor.

Şi-aici intri tu în scenă şi-i spui că-i ridicol şi astfel atentezi la stima lui de sine, îi ataci doctrina care acum deja îl reprezintă şi eşti deja un pericol. Nu ştiu dacă ai observat, dar tot ce atacă Antenele e tratat ca infractor de trustul Voiculescu. Literalmente ca duşman. De-aici au pornit etichetele de ”huligan”, ”băsist”, injuriile. Extremismul în exprimare cimentează tot mai bine doctrina, îi dă omului siguranţa că se menţine coeziunea grupului său, îi întăreşte tot mai mult convingerea că el are dreptate şi ideologia lui e cea corectă.

Mai pe scurt: Antenele funcţionează ca un cult. Nu trebuie să fii psiholog ca să-ţi dai seama de asta. Zici ceva de cultul ăla şi ei o percep ca pe un atac, aşa că trebuie să te distrugă cu orice preţ. Pe tine şi pe oricine nu se aliniază cu concepţiile şi idealurile lor: Johannis, studenţii, intelectualii, DNA, posturile privale, blogerii. ”Cine nu-i ca noi trebuie să piară că altfel riscăm să pierim noi”. Cam ăsta e mecanismul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.