Un lucru bun, dacă poate fi numit bun așa ceva, la PSD, este consistența. Oamenii și-au asumat mesajul populist și, cu el în frunte, stau la 40% relaxați. Nu de alta, dar când vezi ce fac primarii USR, știți, speranța aia a noastră, viitorul, SCHIMBAREA, te cam ia cu frig și începi să te gândești la tagul emigrare de pe arhiblog.
În ceea ce privește politicile fiscale, Ciolacu a anunțat intenția de a reduce impozitarea muncii și, în contrapondere, de a crește impozitarea capitalului – măsuri pe care le-a calificat ca ”echitate socială”.
”Trebuie să revenim la ceea ce ne definește, la faptul că suntem social-democrați. În primul și în primul rând, echitatea socială este menirea noastră să o facem, nu menirea dreptei. Asta nu înseamnă că venim cu taxe mai mari, asta înseamnă că va trebui să reducem impozitarea muncii și va trebui să mărim impozitarea capitalului.
Simțiți cum crește echitatea socială în aer? Simțiți cum eu plătesc 5500 lei asigurarea medicală la stat, iar 80% din români plătesc 100 de euro sau nimic? Simțiți aerul acela proaspăt de munte, pe fiecare 25 ale lunii, când plătiți dările? Sau când plătiți zecile alea de mii de euro numite TVA, despre care toți s-au învățat să nu îi mai ia în seamă, că sunt ai statului, dar ei sunt un impozit direct, pe care îl plătești pentru că inspiri aer?
Între timp, eu știu, în mod direct oameni care și-au închis sau sunt în procedură de închidere a firmelor pe care le au în românia. Me included. Rezidență fiscală în Estonia sau altă țară UE, sistem fiscal simplificat, liniște și pace. E mai scump? Sigur, e puțin mai scump, cu câteva procente. Dar satisfacția de a nu-ți lăsa banii pe mâna PSD, e priceless. Plus liniște, lipsa contactului cu doamnele literate de la ANAF, chestii de astea.
NOU
Cand vine rotativa?
NOU
Ne doare în cur de rotativă.
Uită-te ce s-a întâmplat sub guvernul lui Iohannis, de la 1 ianuarie. Așa că și PNL nu e nici o altă șmecherie decât PSD:
– mai scump la restaurant după ce TVA în domeniul HORECA a fost majorat de la 5 la 9%.
– impozitarea bacșișului cu 10%
– băuturile cu conținut de zahăr primesc TVA de 19%, după ce înainte era 9%
– băuturile alcoolice devin mai scumpe după ce a crescut acciza cu 6%
– impozitarea veniturilor din chirii crește cu 40% după ce Guvernul a decis anularea deducerii de 40%. Adică guvernanții susțin că cine are o garsonieră dată în chirie, de exemplu, are numai venituri nu și cheltuieli. De parcă schimbarea unei centrale termice, să zicem, e floare la ureche. Ce înseamnă asta? Că vor crește chiriile.
– taxele și impozitele locale vor crește și ele după ce vor fi acordate la nivelul inflației (5,1% în plus)
– impozitul pe dividende crește de la 5 la 8%
f- irmele mici, fără angajați, nu vor mai putea plăti impozit de 3% pe cifra de afaceri, ci sunt obligate să treacă la impozitul pe profit de 16%
– ROBOR crește, Euribor crește, BNR duce dobânda cheie la 7%… asta înseamnă rate mai mari la bănci
Nu mai vorbim că plagiatul lui Ponta era rău, dar al lui Ciucă e în interes de stat, iar Bode fluieră relax, că nu-l huiduie decât vreo 2-3 supărați, câtă vreme Iohha il ține în brațe.
NOU
sunt pro impozitarea bacsisului.
NOU
Deci PNL e mai rau ca peeeseeedeee?
NOU
Vladimir-Mihai, nu există mai buni sau mai răi. Sunt același drac toți, până la urmă.
NOU
@motanes, un pic in plus la ce ai scris:
1- chirii -ar fi mai eficienta urmarirea si fiscalizarea lor. Mare parte din chiriile din RO sunt la negru, fara a fi declarate pe nicaieri. Marirea impozitelor pe chirii o sa aiba un efect minim, tinand cont de rata mica de colectare.
2- “firmele mici, fără angajați, nu vor mai putea plăti impozit de 3% pe cifra de afaceri, ci sunt obligate să treacă la impozitul pe profit de 16%” – firmele mici pot ramane la impozit pe venit daca isi angajeaza administratorul (de exemplu) sau ii ofera indemnizatie de administator . Problema e ca au crescut nu doar impozitele pe dividente, ci si contributiile datorate la acele dividende (a crescut plafonarea de la 12 la 24 de salarii minime). Toate nebuniile astea se aplica incepand cu trimestrul din care se indeplinesc conditiile (nu ca pana acum, incepand din perioada urmatoare de raportare). Cine nu s-a miscat rapid in decembrie sa-si modifice firma, in T1 2023 o sa plateasca impozit pe venit.
Pe site la ANAF zice ca raman eligibile pentru impozitul pe venit intreprinderile care indeplinesc cumulativ conditiile:
– au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro* (anterior anului 2023
plafonul a fost 1.000.000 euro);
– capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
– nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele
judecătoreşti, potrivit legii;
– au realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, în proporţie de peste
80% din veniturile totale – CONDIŢIE NOUĂ;
– au cel puţin un salariat** – CONDIŢIE NOUĂ;
– au asociaţi/acţionari*** care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al
drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul
de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea
condiţiilor prevăzute pentru aplicarea sistemului – CONDIŢIE NOUĂ [articol 47 alineat (1) Cod fiscal]
Primul an de aplicare al noilor prevederi este anul 2023 pe baza verificării îndeplinirii acestor condiţii la 31 decembrie 2022.
NOU
edit: in T1 o sa plateasca impozit PE PROFIT
NOU
motanes, 2 intrebari:
1) daca sunt la fel, ce votezi peneleu sau pesedeu?
2) de ce te mai duci la vot daca sunt totuna?!?
NOU
pot sa raspund eu, pot?
hai ca raspund: dupa ce am luat muie de la pnl, usr, reper, mai merge pula mea la vot. si o sa imi invat copiii ca votul este doar o modalitate de a lua muie si ca nu au ce cauta niciodata la votare, in romania.
NOU
Din pacate, si asta dupa ce m-am zbatut ca sa-mi iau cetatenia, fix din motivul asta pentru ca ziceam ca na sa merg si eu sa votez ca s-am un cuvant de spus etc. etc. etc. am ajuns la aceeasi concluzie intr-o cu totul alta tara si anume Franta.
NOU
@F. “Marirea impozitelor pe chirii o sa aiba un efect minim.” Poate pentru stat. Dar pentru omul corect, care-și declară veniturile o să aibă efect de 40% mai mulți bani de plătit impozit.
Nu ințeleg de ce tu vezi problema doar din punctul de vedere al statului. Eu sunt cetățean corect, declar veniturile și plătesc impozite. De ce-mi spui tu mie că alții nu fac asta și deci nu contează mărirea fiscalității?! Pentru mine contează. Spune-mi unde greșesc eu că statul nu-și face treaba!
Tot pt F. Eu va trebui să plătesc 16% din profit pt că dacă m-aș angaja la firma mea, raportat la venituri, aș pierde mai mult. Inainte plăteam corect 3% din cifra de afaceri și era ok. Acum va trebui să gândesc inginerii financiare ca profitul să fie cât mai mic astfel încât să plătesc cât mai puțin.
Eu sunt deja angajat al altei firme private si plătesc acolo CAS, CASS si alte chestii. Pe firma mea desfășor anumite activități în domeniul editorial.
@ Vladimir Mihai, mi-a luat-o Arhi inainte cu răspunsul la intrebările tale.
NOU
Deci firmele plătesc impozit pe profit (nu discut cifrele) iar persoanele fizice impozit pe venit (chirie, salarii), fără a se deduce cheltuielile. Isteață treabă, hoți cu acte și cu legea în mînă…
NOU
*66,(6)% mai multi bani de platit!
NOU
Putin offtopic, cam ca rachetele rusesti: cand ai hemoroizi, fix in cur nu vrei sa te gadile nimeni. O spun din experienta personala.
Rezidenta fiscala in alta tara nu presupune sa locuiesti acolo minim 6 luni pe an?
NOU
www.vice.com/ro/article/mbp4y3/romani-care-si-au-mutat-firmele-in-estonia-ca-sa-scape-de-psd
NOU
“E-residency is not tax residency”. Daca reusesti si nu mai platesti niciun leu de impozit si contributii la CAS si CASS etc., scrie un articol, cu siguranta multi altii iti vor urma exemplul.
NOU
phew, ai citit titlul unui link, ai scanat pana ai gasit ceva sa iti convina, bang, succes:)))))) tu practic neavand idee despre ce vorbim, dar internetul e ieftin
NOU
emil, incearca sa nu fii prost, cand eu descopeream eresidency, la sursa, tu inca incercai sa intelegi de ce nu ajungi cu gura intre picioare. arhiblog.ro/microsoft-summit-2017-idei/
nu te chinui sa raspunzi, esti in pauza competitionala. mic drop
NOU
In Navodari e cel mai bine sa ai rezidenta fiscala!
NOU
Nu, nu chiar…
Putine ‘muncipii’ pe harta tarii Ioropa sunt mai agresive fiscal ca Navodariul.
In ciuda stangaciei cu care Min Fin isi da cu tesla-n cwae incercand sa si le puna in valoare, patria mioritzei ramane semnificativ mai avantajoasa fiscal in ciuda ultimelor cresteri.
Diferenta sta in organizarea statului, motivatia si logica sociala (cat de cat) din spatele fiecarei taxe si a grilei in ansamblu, plus modul in care este conceputa si implementata interactiunea stat-cetatean pe teme fiscale.
Ar fi multe de discutat, dar in esenta, patria mioritei este inca ieftina la taxe colectate dar f scumpa la ce primesti de banii aia si la neuronii si timpul consumat de cetatean in razboiul sangeros purtat de statul roman cu toti cetatenii sai, mai mult sau mai putin contribuabili.
NOU
ce inseamna agresiv fiscal? ca e impozitul mare? la nivelul meu, impozitul e 20%. tot. ala e. mai e 50E contabilul. cand ai de platit impozitul, primesti pe mail, sms si plic in posta. daca au gresit ceva, dupa o perioada iti vine plic acasa ca ai de primit bani. the end. in rest, nimic nu se compara cu anaf
NOU
doar vazand sumele din suedia: e mai scump decat romania. Cat timp totul merge ok in romania 🙂
aici, daca se intampla sa uiti ceva, intai te intreaba aia de sanatate. Nu exista sa intai sa te futa dupa care sa vada daca ai gresit tu sau ei.
NOU
Eu nu fac asta, in nici un caz dar ipotetic vorbind, ce poți să faci este să eviți cât se poate sa dai bani la stat. Vrea firma sa rezolvați fara factura, se rezolvă. Vrea mecanicul să nu-ți mai dea bon, sa fie bine? Bagă boss! Trecem suma mica pe factura, că poate e nevoie? Nici o problemă. Și mai nou, treci 0 bacșiș pe bon și lasi după pe masa.
Statul nu a demonstrat că știe ce să facă cu banii tai, așa că fa tot ce poti sa ajungă cât mai puțini la el.
NOU
Din păcate sunt în aceeași situație. Închid firma. Sigur sunt nepriceput dar cert este că nu sunt hoț ca să fac bani cu ea .
NOU
A inceput delirul: www.antena3.ro/actualitate/taxe-salariu-reduse-dupa-schimbarea-premierului-663020.html
“După o lună de muncă, angajatul primește aproximativ 1.900 de lei, iar către stat virează 1.100 lei. ” Deci angajatul vireaza bani la stat. El munceste si vine cu bani, ii baga in firma si pe urma ii transfera la stat.
Estonia scrie pe firmele din Romania.
Mai departe:
“Dacă taxele plătite de un angajat care câștigă minimul pe economie ajung la 1.100 de lei, cele plătite de patron sunt de 68 de lei, mai exact contribuția asiguratorie pentru muncă în valoare de 2,25%. ” Deci angajatul isi plateste taxe din banii lui pe care ii castiga el si patronul hot nu plateste “decat” 68 lei.
Sumele plătite de angajat
Salariu minim brut: 3.000 lei
fără taxe: 200 lei
asigurări sociale 25%: 700 lei
asigurări sociale de sănătate 10%: 280 lei
impozit pe venit 10%: 122 lei
Rezultă un salariu minim net de 1.898 lei.
Suma plătită de angajator
contribuție asiguratorie pentru muncă 2,25%: 68 lei
Taxele angajatului, de 16 ori mai mari decât ale patronului
Angajatul plătește statului: 1.102 lei
Angajatorul plătește statului: 68 lei
Total taxe încasate de stat: 1170 lei
Antena 3 – e un post “capitalist”
NOU
=)))))))))))))))))))))
NOU
uite cum se calculeaza un salariu, ce nu intelegi? www.calculator-salarii.ro/3000-brut-calcul-salariu-net/
NOU
da fuq?? urmarind cu atentie si ingrijorare cum prezinta aneta 3 situatia pare ca angajatorul ala hraparet ne fute nu statul, cand colo jegosii astia au mutat taxele de la angajator la angajat si le-au mai si marit o data cu miscarea asta. Cu articole de genul astuia de pe aneta 3 pare-se ca de fapt taxarea va fi pe firme.
NOU
Era clar de cand au facut schema aia danciliana ca asta urmeaza. Le-au mutat pe toate la angajat ca sa aiba unde pune in plus la angajator.
Lua-le-as mortii la impozitat de jegosi, ca numai la ciordeala sunt capabili sa planifice pe termen lung.
NOU
ba, as zice ca mutarea tuturor taxelor intr-un singur loc a fost singura masura buna, de mult timp incoa. Practic, nu mai tre sa faci 6 plati pentru 3 cacaturi.
Pana la urma e ilogic sa platesti dublu, mai ales cand salariu brut, in romania, nu conteaza la nimic
NOU
Da, se știe că avem un capital autohton foarte bine consolidat. Tâmpiții nu își dau seama că e o măsura indirectă de susținere a multinaționalelor alea demonizate? Muncitorii vor avea mai mulți bani, însă cu prejudicierea antreprenorilor români. Primii au nevoie de societăți comerciale de la care să cumpere. Logică Ciolacu…
NOU
Sa detaliem putin ce plateste firma:
– impozit pe sediu – in Bucuresti 2 camere semi-central 2000 de iepuroi pe an
– impozit pe dividente + impozit pe persoana fizica “care este” dupa ce ai luat dividendele impozitate
– impozite pe salarii ca mai sus
Apoi vin taxele pe jmecherie:
– tarife “preferentiale,” la curent + gunoi + alte utilitati
– taxa de priza, cand vine nenea de isi baga destele in priza sa vaza daca nu iti “scapa” pe undeva
– taxa pe consultanta protectia muncii, ergonomie
– taxa pe consultanta PSI
– taxa pe consultanta despre circuitul hartiei in natura
– taxa pe consultanta despre circuitul tonerului in natura
– taxa pe consultanta selectare gunoi
– audit frumos ca sa fim siguri ca sunt impozitele declarate corect
– contract firma paza cu actionariat format din pensionati precoce
+ alte taxe ca nu mai stiu care mai sunt si m-apuca nervii (daca mai stiti rog adaugati sa se vada exact ce plateste o firma)
+ atentii la Primarie, mai o autorizatie, etc.
Asa nu se mai poate rezista. Ramane sa ne angajam la stat (cine suporta), cine nu la corporatie (ca e Teambuilding de bine) si restul o sa isi ia lumea in cap.
NOU
se stie ca romanii, cand se angajeaza, isi negociaza brutul si isi platesc, ulterior, singuri, totul. banii aia nu vin tot de la angajator, vin de la Ciolacu
NOU
Ce-mi place mie cum se agita lumea cine plateste la stat. Angajatul, dar se opreste la sursa :)))))
NOU
Te gândești la tagul emigrare și te apuci să cauți compania aviatică cu care o să zbori. Și o găsești: hellojets.com/
Poate vă întrebați ce e cu compania asta. Iaca ce e: www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/compania-romaneasca-hello-jets-detinuta-de-proprietarul-blue-air-a-obtinut-certificatul-de-operator-aerian-si-isi-pregateste-lansarea-pe-piata-20309013 .
Și mai cauți și ce avioane au în acest moment în flotă: 3 Boeing de la Blue Air.
Crema aia din poză ne trebuie tuturor pentru că noi toți am plătit/vom plăti creditul pe care l-a luat Blue Air în 2020 pentru a falimenta în 2022 și a se reîncarna în Hello Jets în 2023.
Scuze de off-topic.
NOU
totul foarte legal, de altfel
NOU
Din pacate, marea majoritate a firmelor nu pot sa se mute asa, prin Estonia sau la dracu`n carti, doar sa nu plateasca aici taxe.
Mai toate societatile care functioneaza fizic in Romania au nevoie de puncte de lucru declarate aici, cu taxe achitate aici, cu drumuri la ONRC si ANAF si cu tot ce inseamna asta.
Da, poti muta profitul pe firma mama, intr-o tara care iti convine mai mult dar pana acolo trebuie sa te gandesti ca majoritatea afacerilor sunt la nivel de “sa traim macar decent, de pe-o luna pe alta”.
E misto cand esti freelancer, nomad digital si alte minuni de astea dar Gigel care are un aprozar sau un magazin online cu vanzare in Romania mai are mult pana departe ca sa se gandeasca la chestiile astea.
NOU
eu vorbesc din punctul meu de vedere, al celui ce are un IMM si al majoritatii celor care isi castiga banii cu mintea. ce face gigel cu aprozar, e treaba lui.
NOU
Asadar, toti cei care nu activeaza in domeniul tau (sau corelat) si care, conform legislatiei in vigoare, au obligatia de a avea puncte de lucru si trebuie sa declare veniturile aici + plata taxelor aferente, nu isi castiga banii cu mintea? Si nu pot face parte din categoria IMM-urilor?
Repet: marea majoritate a afacerilor din Romania (dar nu numai) au obligatia de a declara puncte de lucru, de a avea oamenii inregistrati aici, taxele aferente se platesc in Romania.
Hai sa nu dam sfaturi idioate doar pentru ca traim noi intr-o situatie speciala care ne scuteste de anumite batai de cap cand realitatea este total diferita.
S-ar putea ca unii chiar sa creada ca isi pot infiinta companii in Estonia si sa existe in Romania fix ca acum. Pana la primul control ANAF.
NOU
ai un hiatus mental? in primul rand mananci cacat, nu trebuie sa ai niciun punct de lucru, daca nu ai activitate fizica. second, daca ai e-rezidenta, nu platesti in romania decat asigurarile de sanatate, impozitul se plateste in estonia.
si cel mai important este Arata tu cu degetelul tau inteligent, pe articol, unde mm am dat eu cuiva vreun sfat, idiot sau nu, unde am scris eu sa isi inchida cineva firma sau sa plece in alta parte?
despre restul…plm, e suficient sa ai rabdare si, la un moment dat, cel mai sanatos comentator o sa iti arate ca e, de fapt, un idiot.
NOU
Sa mor daca inteleg punctul asta de vedere, ca gigel instatorul sau gigel aprozaristul nu poate face asta. Asa, si? Care e valoarea informatiei sau discutiei?
NOU
@Radu: cumramanecuism clasic
NOU
Anul trecut când am închis prăvălia și m-am mutat din țară prietenii mă credeau inconștient. În doar 6 luni aud tot mai des de la ei că vor să plece și ei și să-și închidă firmele din țară (cei care au).
NOU
avem undeva un articol / calculator de taxe pentru e-residency estonia?
NOU
din ce stiam eu, e 20% flat fee. dar e posibil sa se mai fi schimbat chestii intre timp, nu m-am mai interesat de cativa ani.
NOU
In Estonia, tax is not assessed on profit earned every year but on a monthly basis, and only when profits have been distributed. The corporate tax rate is generally a flat 20%, calculated as 20/80 from taxable net payment.
de aici learn.e-resident.gov.ee/hc/en-us/articles/360000625118-Costs-fees
NOU
multumesc frumos!
NOU
inteleg bine, platesti 20% pe profit atunci cand il distribui? ca si cum ar fi cei 16% la noi.
NOU
da. daca nu il distribui, nu platesti. in plus, se incurajeaza sa nu il distribui, ci sa il investesti in dezvoltarea firmei
NOU
Mi se pare ca scapi doar de anaf, dar de contabilitate nu. Ramai oricum cu impozitul pe dividente si contributia la sanatate prin declaratia unica.
Si in ro poti investi profitul si nu platesti impozit.
Cel mai pont tot LLC in Delaware e dpmdv, dar depinde daca partenerii accepta firma non-ue. Am platit un flat fee de 330$ + 50$ agentul si asta e tot pe 1 an. Efectiv nu exista contabilitate, nu declari vreo cifra de afaceri sau profit pe undeva. A, si 0 taxe pentru nerezidenti SUA, ramai doar cu impozit pe dividente si sanatate in tara de platit.
NOU
in romania se opreste impozit la sursa pentru offshore. 30%. e normal sa iti platesti contributia la sanatate, daca locuiesti undeva, ca altfel mori cu gripa. daca in ro nu eliberezi dividende 12 luni, in anul urmator poti fi sigur ca te va cauta anaful
NOU
ramai si cu contributia de asigurari sociale (25% din 6/12/24 salarii minime brute anuale) daca nu esti si salariat.
NOU
@arhi: nu reusesc sa gasesti nicio info despre 30% retinut la sursa. un srl din ro retine 30% daca plateste o factura emisa de la un LLC de ex?
@daddy: pentru venituri din dividende nu datorezi cas, doar cass.
NOU
nu am vreo sursa, am un contract si o factura care fac asta. e bagata de pe vremea lui Ponta
NOU
mai nou: www.expatlegalestonia.com/single-post/minimum-share-capital-requirements-will-be-reduced-for-estonian-companies
NOU
Unde vreme buna si taxe realtiv decente pentru emigrat? Sunt in aceiasi situatie, nu ma plang ca ar fi taxele exorbitante in Romania si ia ANAF-ul pielea de pe tine, dar cu majorarile de anul asta simt ca chiar nu primesc nimic pentru banii dati. Plus satisfactia de a nu mai livra bani doctorilor din USL.
NOU
arhiblog.ro/tag/emigrare/
NOU
Insulele Canare. Au regim special de taxare, vreme aproape constanta tot anul 🙂