Le-am pus în ordinea sosirii.
București.
Te urmaresc de foarte multa vreme si am observat ca din cand in cand cititorii apeleaza la tine cu diverse intrebari/sfaturi catre tine si comunitate.
Eu si prietena mea urmeaza sa ne mutam in Bucuresti undeva pe la jumatatea lunii Decembrie.
Despre noi: amandoi avem 25 de ani, ea va fi medic rezident din Ianuarie iar eu am studii economice si urmeaza sa imi gasesc un loc de munca imediat ce ne vom muta. Avem de gand sa ramanem in Bucuresti cel putin toata perioada rezidentiatului ei – 5 ani.
Ne uitam de ceva vreme pe site-uri de anunturi cat si pe grupuri de inchirieri pe Facebook insa m-am gandit sa apelez la tine datorita faptului ca majoritatea anunturilor gasite de noi sunt publicate de catre agentii imobiliare. Nu insistam in mod special pe „fara agentii”, am plati si comisionul lor in eventualitatea in care ne-ar ajuta sa ne gasim un apartament pe placul nostru, insa nu in putine locuri am citit despre incompetenta multora dintre ele si am vrea pe cat posibil sa evitam sa lucram cu o agentie oarecare.
Ca sa trec la subiectul principal – ne-am dori un apartament cu 2 camere, mobilat si utiliat modern, intr-o zona cu acces cat de cat rapid la metrou (5-10 minute de mers pe jos) si care sa aiba aer conditionat. De asemenea, am dori un proprietar care sa accepte animale de companie – avem o pisica de 1 an. Un loc de parcare ar fi un bonus, insa nu ceva fara de care nu am putea trai.
Bugetul nostru ar fi undeva la 350 de euro. Nu am vrea sa depasim aceasta suma, si, evident, nu ne-ar deranja o chirie mai mica.
Daca consideri ca ne poti ajuta cu ceva, fie cu un articol in speranta ca cineva din comunitate ar avea ceva disponibil, fie cu un contact al unui agent imobiliar de incredere, am fi foarte recunoscatori.
Austria
Ma numesc Catalin si am 26 de ani. Te citesc de ani buni, cred ca vreo 8, insa n-am comentant niciodata la vreo postare de pe blog preferand sa urmaresc discutiile din umbra.
Am vazut ca ai mai ajutat oameni in diverse privinte, fie job, fie sfaturi despre plecari in alte tari cu perspective mai bune si m-am gandit sa fac si eu un apel la tine si la comunitatea ta.
Printr-o aplicare interna in cadrul companiei in care lucrez am reusit sa obtin un job in Viena, insa din pacate nu ofera asistenta in gasirea unei chirii.
M-am documentat deja, am verificat site-urile lor de imobiliare si sunt in principiu la curent cu preturile chiriilor si cu cheltuielile implicate insa as vrea sa ramana cumva ca ultima varianta pentru ca este vorba despre o suma mare de bani trimisa practic unui necunoscut.
Aici intervine rugamintea mea. As aprecia daca tu sau vreun cititor de-al tau care locuieste deja acolo m-ar putea ajuta cu gasirea unei chirii. Sunt dispus de asemenea si sa impart un apartament cu cineva.
Cam asta ar fi, stiu ca nu ai nicio obligatie sa publici ce ti-am trimis eu acum si inteleg perfect.
Iti multumesc oricum si numai pentru faptul ca ai citit. Cine stie, poate peste cateva luni voi reveni cu un articol despre emigrare.
NOU
Salut,
Eu am plecat de doi ani din țară, am un apartament de trei camere care sta gol pe șoseaua Iancului și as dori sa îl închiriez. Este mobilat, iar singura lui problema e ca sta nelocuit de cam 2 ani. Poți sa ma pui, te rog în legătură cu persoanele care cauta sa închirieze, te rog?
NOU
i-am dat mailul tau
NOU
@Catalin: pentru Viena incearca sa intri pe grupul de facebook „Expats in Vienna” si sa postezi anunt acolo, am vazut multe situatii in care oamenii au gasit asa. De asemenea pe
willhaben (.at) sunt si anunturi direct de la proprietari. Pe termen scurt, daca ai nevoie sa te muti urgent, vezi si flatio (.at), poate gasesti ceva.
Daca mai ai intrebari iti poate da Cetin adresa mea de email.
NOU
Multumesc pentru sugestie. Astept aprobarea pentru a intra în grup si voi posta si acolo.
@Cetin, multumesc mult pentru share.
NOU
@Catalin: scrie-mi un email cand ai timp, te mai pot ajuta cu niste informatii.
NOU
proasta idee, vedeti ca bucurestiul e jegos, aglomerat, scump, saracia te paste la tot coltul. e plin de mitici nesimtiti si tepari. e poluat, nu aveti locuri de parcare, stb-ul merge incet si scump, caldura e subventionata ca pentru saraci.
nu mai bine mergeti voi la cluj?
NOU
Încet merge, dar scump? Cred că e cel mai ieftin transport public din țară. 1 leu 30 călătoria, 50 de lei abonament lunar pe toate liniile, ți se pare scump?
NOU
E foarte ok la Cluj . Si esti la doar 10 ani de metrou !
NOU
vino la bacau, unde e 2 lei biletul. abonamentul parca era 80 sau 100 lei (nu mai stiu exact)
NOU
Păi, având în vedere că Bucureștiul e la 20 de ani de metrou în drumul taberei și 30 spre aeroport……
NOU
cu excepția stb’ului care e foarte ieftin, ai dreptate în toate
bucureștiu e un oraș împuțit aproape ca napoli, iar sărăciile care locuiesc în el sunt cei mai mari țepari din rromânia, care e o țară de țepari prin excelență
NOU
Miticii te saluta…te vezi bine privit de sus, desi ar trebui sa mai exersezi, asa ca poti lua toti miticii la rand. Vezi ca unii o sa spuna ca sunt, nu, nu sunt, de fapt ei au s-au mutat acolo de doar cativa ani, da sigur dupa ce ai incercat cativa originali o sa ii poti deosebi de ceilalti. Spor!
NOU
”iar eu am studii economice si urmeaza sa imi gasesc un loc de munca imediat ce ne vom muta.”!
NOU
Asta e un punct sensibil. Eu mai intai am cautat job si abia apoi chirie.. E drept ca o luna am facut naveta. E drept ca din Ploiesti pe autostrada. Alegerea ta, dar riscul e mare sa nu gasesti job imediat (mai ales in perioada sarbatorilor) si sa ai cheltuieli mari, nu doar cu chiria, dar si cu mutatul initial. Iti vor trebui diverse lucruri personale prin casa daca nu le ai (in majoritatea cazurilor apartamentul nu are altceva in afara de mobila si masina spalat/aragaz/frigider). Iti vor trebui de exemplu: fier de calcat, masa de calcat, aspirator, produse de curatenie – si mai sunt, doar astea mi-au venit acum in minte. Ai grija cu bugetul.
Daca nu poti face naveta, atunci macar sa ai stabilita o data de inceput, sa ai ceva cat de cat sigur cand te muti.
NOU
Salut, sunt “autorul”.
Nu înțeleg unde bați. Poți clarifica, te rog?
Intenția a fost sa spun și ceva despre mine, și am considerat ca locul actual de munca este irelevant in ecuație.
NOU
@zarax
Mulțumesc de răspuns. Mutarea este plănuită de cel puțin un an, luat in calcul tot de la plata chiriei in primele luni, garanția, eventualul comision al agenției, întreținerea noastră in primele luni cât și diverse cheltuieli precum cele menționate de tine. Acesta este motivul pentru care am avut “curaj” sa cautam întâi apartamentul și apoi jobul.
NOU
@Cosmin. Din ce am inteles eu, tu vrei sa te muti in Bucuresti, si abia apoi sa cauti job. In toata aceasta perioada, prietena va avea salariu de rezident. Voi v-ati setat un buget al chiriei de 350E. Avand in vedere ca vreti sa va mutati pe la jumatatea lui decembrie, nu iti vei gasi job mai devreme de Ianuarie, eventual la sfarsit, incepi sa lucrezi in februarie, primul salariu il vei primi in martie (cazul optimist). Daca nu va sustin parintii in toata aceasta perioada va fi nasol.
Chiria e 350. Garantia proprietarului va fi inca 350. Daca iei prin agent, de obicei comisionul e valoarea chiriei (inca 350). Deci 1000E dintr-un foc. Mai sunt cheltuielile lunare. Plus obiectele pe care banuiesc eu ca trebuie sa le mai cumparati (mi-am adus mainte – eu cand m-am mutat mi-am mai luat si cuptor cu microunde, filtru cafea, lenjerii de pat, fata de masa. Vesela am adus de acasa). Par lucruri marunte, dar se aduna si costa.
Din acest punct de vedere ziceam ca ar fi mai ok sa ai deja un job asigurat in momentul cand te muti.
Daca totusi va pot ajuta parintii pe o luna, doua, sase, atunci problemele ridicate de mine nu exista.
P.S. Am scris carnatul si apoi am vazut ca ai raspuns. Las totusi, pentru altii care au nevoie de un sfat.
NOU
Primul meu comentariu era răspuns pentru daddy. Am răspuns comentariului tău ulterior dar, din cauza moderării a apărut mai târziu. Perfect de acord cu tine, totul e luat in calcul după cum am spus și mai sus. Mulțumesc!
NOU
Ce-mi place mie când îți explică un străin pe net că nu tre să te muți într-un alt oraș în decembrie pentru că ȘTIE EL că nu o să ai masă de călcat în noul apartament și ȘTIE EL că primul tău salariu va fi în martie anul viitor.
Băi… :)))
NOU
@Laurra – Ce am spus acolo a fost din experienta proprie in mare parte. Dar daca nu am dreptate, te rog, lumineaza-ne. Nu fac misto, chiar sunt curios care e parerea ta.
NOU
@Zarax, n-am ce face la ora asta si ma leg de nimicuri, dar acu’ pe bune, nu poti amana 1-2 luni sa cumperi masa aia de calcat?! o patura pusa de jos, pe o masa… eu si acum pun un prosop mare si gros pe jos cand am de calcat o singura buleandra, ca sa ma bata mam-mare daca are rost tot balamucul cu scos masa din debara, montat, calcat o camasa, strans si cotrobait iar in debara.
in cazul anumitor chestii poti sa mai rabzi, sa mai improvizezi, nu-ti trebuie musai tot din prima zi.
in plus, poate oamenii pleaca de la parinti, ai lui vin cu fierul de calcat, ai ei cu aspiratorul, poate pleaca de la locuit impreuna in/cu chirie in alt oras si aveau deja toate astea.
da, un mutat costa, dar s-or fi gandit oamenii.
NOU
@Zarax, te-ai mutat de-acasă și crezi că asta e realizarea vieții tale și simți nevoia să epatezi legându-te de niște detalii de tot rahatul ca să prove a point aparent, de fapt ca să faci pe știutorul înțelept.
Că să mor io dacă m-am împiedicat de o mătură ca să mă mut, și am 5 mutări la activ în 3 ani, trec printr-a 6a acum (și definitivă). Prima din ele a fost tot așa, dintr-un oraș în altu’, cu un salariu-n buzunar și un job deja luat, ce-i drept, dar tot de la lingură și furculiță am plecat. Tot în doi. Mai capeți o masă de călcat, mai stai doar cu sacul de gunoi până cumperi și coșul, și tot așa.
Nu se plânge nimeni de prostiile astea și nu sunt argumente în pana mea. E penibil.
NOU
Cateva idei pentru @Catalin:
– inchirierea la distanta sau prin intermediari nu cred ca e o idee buna. Daca ai bani la saltea, vii stai o saptamana la o pensiune ieftina si cauti personal. Cea mai simpla si rapida metoda de inchiriere este sa contactezi direct pe site zici ca ai contract si ca platesti juma de an , un an in avans, in cel mai rau caz a doua zi ai cheile
– incearca si bazar.at
– in general destul de multi vor cere fluturas cu salariul (in special agentiile). Daca ai semnat deja contractul valoreaza si ala ceva in ochii unora
– cauta apartamente care au incalzire tip (fernwärme), adica de la cet sau cum plm io zice, este super ok, caldura cata vrei la pret mic. Daca ai centrala pe gaz se face revizia anual, obligatoriu si costa 180-200E + , + consumul.
– eu am contract , electric, la wien energie, au fost corecti si preturi bune. Nu am avut surprize cu plati aiurea, etc.
– evita casele cu ablöse, adica dai X euro sa cumperi mobila aluia, nu mai vezi banii back
– pe willlhaben gasesti cam orice fel de mobila, chiar si aproape noua, de multe ori la preturi mega mici sau chiar gratis. Nu cumpara de la ikea inainte sa verifici willhaben.
– daca ai masina, sunt 2-3 cariere unde nu se plateste parcare, insa asta nu v a mai fi valabil curand deci nu prea e un criteriu important. Apropo, eu am circulat un an cu numere de ro nu m-a intrebat nimeni nimic. Nu intreba romani cat poti, deoarece vei fi socat. Legal ai voie 30 zile dupa ce obtii anmeldebescheinigung. In cartiere unde parcarea e cu plata, nu iti poti face abonament (parkpickerl) daca ai nr de ro.
NOU
M-am gandit si la varianta cu pensiune sau airbnb o saptamana sau doua, timp in care sa caut acolo direct. Daca nu reusesc sa gasesc prin cunostinte pana la finalul saptamanii viitoare, probabil asta va fi abordarea.
Cu masina nici ma mai complic, ramane aici ca din cate am inteles transportul in comun e foarte bine pus la punct.
In rest, sfaturi folositoare.
Multumesc
NOU
airbnb e o optiune foarte buna, si o zic din experienta
NOU
@Arhi – Paradoxal, AirBnB e pentru hoteluri, ce e Uber pentru taxiuri. Unul iti place, unul nu. Vezi unde bat? 😛
NOU
Air bnb e reglementat în toate țările, in afara de Romania. înțelegi unde bat?
NOU
Revizia centralei termice de apartament o face proprietarul, nu chiriasul.
NOU
Emma, s a nimerit asa in cazul tau si te ai gandit ca i general a? ……….
La costuri suplimentare intra si asigurarea obligatoie anuala, deci de luat in calcul. Nu, nu o plateste proprietarul :))).
NOU
Sunt proprietar cu 2 ap inchiriate si eu asa procedez cu chiriasii mei. Mentionez ca sunt o „mitica” autentica.
NOU
Imi cer scuze pentru impertinenta insa, cum spuneam, asa faceti dvs. In general chiriasul plateste aceasta taxa, daca este invers atunci e vorba de noroc pentru cealalta tabara.
NOU
adi, am stat cu chirie toata viata. nicaieri in lumea asta nu plateste chiriasul revizia obligatorie a aparatelor din casa. cineva te pacaleste abrupt sau tu ești cel ce inchiriaza asa.
NOU
@Adi și eu am plătit când eram chiriaș ratele pt repartitoare. Dar știam că nu-s treaba mea și mă prostește proprietarul.
Dar eram strânsă cu ușa și piața chiriilor o junglă.
Ps. Care asigurare obligatorie? Pt imobil?! Cum zice Arhi, ori te păcălește cineva abrupt (sau chiria e atât de mică încât te doare la banană de costurile suplimentare) ori tu ești proprietarul care închiriază.
NOU
Este posibil ca noi sa avem ap disponibil de la 1 ian. Momentan sta cineva in el. Problema e ca noi nu locuim in tara si gestiunea se face de la distanta ceea ce face un pic greoaie situatia cu cine locuieste momentan acolo.
Daca nu, revin la tine sa cautam noi chiriasi, avem bafta doar de oameni neseriosi…
NOU
Deși suna puțin cam târziu 1 Ianuarie (pe 3 ar trebui sa înceapă prietena munca), l-am putea ruga pe Cetin sa îți transmita mailul meu sa discutam mai multe in caz ca acel posibil se transforma in sigur.
NOU
@Cosmin, daca te intereseaza un post in departamentul financiar al unei companii, avem un post deschis de junior AP/AR.
Daca te intereseaza un interviu roaga-l pe Cetin sa iti dea mailul meu si trimite-mi un CV.
NOU
Mulțumesc de oferta, Alex! Cu excepția unui semestru in primul an, profilul studiat la mine in facultate/master nu a avut mai nicio legătura cu domeniul contabilității – deși nu este neaparat relevant, am ceva noțiuni basic in domeniu. “Problema” este ca nu ma atrage deloc contabilitatea, nu ma văd făcând asta zi de zi, ba chiar am fugit de ea atât in liceu cât și in facultate.
Daca totuși am înțeles eu greșit activitatea ce o presupune postul, da-mi de știre și iau legătura cu Cetin pentru email.