Pe scurt, o doamnă de la USR, fostă în funcții mari de conducere, Roxana Wring, este fostă colaboratoare al securității. De fapt stai, că și-au modificat legea și acum nu mai e așa, întâi trebuie dovedită în instanță chestia asta, nu e suficient adevărul. ASta e, încă o pătură de protecție pentru torționarii securității, să aibă și ei bătrâneți liniștite.

Dar știți ce mă enervează la culme?
Faptul că cei din tabăra respectivă au găsit modalitatea de a justifica public turnătoriile astea. Băsescu trebuia să toarne, era căpitan, ce nu înțelegi?? Deși putea să aleagă să nu fie căpitan și să nu bage oameni în belea. Pentru că notele lui delatoare nu sunt niște simple informări, ci rechizitorii criminale.

Roxana Wring…dar stați, că vă dau un exemplu rapid, fix pe cazul Roxana:

Discuția despre cine ce a făcut în anii comunismului, cine a profitat de pe urma regimului și cine nu, cine a ieșit nepătat și cine s-a mânjit, e una lungă, dificilă, importantă și inexistentă.

Vorbeam acum câteva zile cu cineva pe-aici și am zis că au existat în comunism multe cazuri în care afirmațiile „X a fost un beneficiar al sistemului” și „X a fost o victimă a sistemului” pot fi simultan valabile.

Alegerea nu era între bine și rău; în sistemele totalitare, adeseori alegerea e între rău și rău. Doar că nu știm asta, nu realizăm asta, și în plus ne permitem luxul de a nu fi puși în fața unor astfel de alegeri. Și de-aia condamnăm lejer, liniștiți, deavalma; construim categorii – puține – și-i punem pe toți în ele. Dizident? Bun. Membru de partid? Rău. Turnător? Foarte rău. Membru al nomenclaturii? Tot foarte rău. Nici-nici? Mai curând rău, pentru că „de ce n-a zis nimic?”. Și cam asta-i tot, aici ne oprim, cu cugetul perfect împăcat.

Doar că e mai complicat de-atât. Mult, mult, mult mai complicat. Pentru că al naibii de mulți dintre oamenii ăia care au fost turnători, care au dat note informative despre rude și prieteni și colegi și cunoscuți, au crezut că n-au încotro. Nu zic că n-au avut încotro, dar asta au crezut. Și citind interviuri și cărți cu unii dintre ei, realizezi cât de oribil a fost sistemul ăla care i-a distrus nu doar pe cei turnați, ci și pe cei care turnau. Pentru că totuși oamenii ăștia aveau o conștiință. Da, chiar dacă turnau, o aveau, ea era acolo, nu le dădea pace, îi făcea să nu doarmă noaptea, îi făcea să se simtă profund rușinați de ceea ce sunt și cine sunt și ce fac. Poate că nu pare că e mare lucru conștiința asta – dar eu cred că e. Dacă o avem, e ceea ce ne face să ne găsim locul în lume, să ne situăm undeva în raport cu ceilalți; conștiința ne zice dacă suntem oameni buni, prieteni buni, soți buni, copii buni. Și conștiința lor le-a zis probabil ani de-a rândul că nu-s nici una dintre astea. Mai ales că să fii turnător era ceva ce nu puteai împărtăși cu nimeni, nici cu cel mai bun prieten, nici cu părinții, nici cu oamenii pe care-i iubești – pentru că știai că toți te-ar fi condamndat. Și asta te făcea să te condamni și tu.

Textul îi aparține unui fost membru demisionar din USR, Alex Tocilescu.

Înțelegeți suferința Roxanei, această victimă a sistemului? Cum scria ea turnătorii cu ochii în lacrimi și zbucium în suflet, dar se consola că o face pentru patrie, soț și copii? Simțiți inechivoc zbaterea interioară pe care o avea când trimitea oameni în temnițele securității? Nu-i așa că parcă trăiți și voi asta?

Lăsând glumițele stupide la o parte, eu chiar sunt convins că, în birourile USR și PNL există discuții cu consultanță pe tema Cum justificăm colaborarea membrilor noștri cu securitatea? Și emanația acestor consultări sunt aceste discuții din spațiul public, care justifică lacrimogen delatorii și torționarii vremurilor comuniste, mergând pe teme de umanitate, de Hai să înțelegem, că nu au avut altă opțiune, e timpul să lăsăm timpul să judece și alte rahaturi de astea.

Dar vă întreb eu, stimați colegi de turnători la securitate, când a fost scoasă Mona Muscă turnătoare, de ce nu ați sărit să îi scoatem la lumină suferința? Dar domnul Felix Voiculescu? Dar Mircea Ionescu Quintus? Dar Constantin Bălăceanu Stolnici? S-a dar petrecere publică când VOiculescu a fost găsit turnător. Chiar NIMENI să nu se fi gândit că nu a avut altă opțiune și, de fapt, și-a turnat familia și colegii cu multă, foarte multă durere în suflet și dragoste de neam în cur, ca Roxana?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.