M-am simțit mogulian și i-am trimis Nebuloasei 50 de lei, să își ia un vin bun. Așa sunt eu, nu mă uit la bani, când e vorba de plăceri nevinovate. Sau nu. My value, my value, nobody has it.

Bun, ideea e alta.

Revealingul

Am făcut acest transfer ca demo, pentru a verifica serviciul de trimitere de bani de la Vodafone, M-Pesa.

Vodafone Romania a lansat M-Pesa, primul serviciu dezvoltat de un operator telecom de pe piata romaneasca prin care clientii pot trimite si primi bani sau face plati cu ajutorul telefonului mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar.

Știați că 40% din români nu știu ce e ăla cont bancar, nu îl folosesc și nu au nici cea mai vagă intenție de a-și face? În schimb, în românia sunt vreo 2-3 telefoane/abonamente/cartele la fiecare locuitor. E ceva piață.

Ce poți face cu un cont M-Pesa?

– sa trimiti si sa primesti bani
– sa alimentezi Cartela Vodafone
– sa platesti facturile
– să cumperi chestii din magazinele afiliate.

CUM SE DESCHIDE UN CONT M-PESA?

Am fost azi în mall la Promenada, pentru prima oară. Aglomerație ca la circ, plin de hipsteri corporatiști, care luau măsuța de prânz. Lejer dezamăgit, nu au loc de joacă pentru copii, sau cel puțin, nu l-am găsit eu.

La subsol este unul din magazinele Vodafone înrolate în program, lista o găsiți aici. Am intrat, am dat buletinul, am bifat și semnat o hârtie și cam aia a fost. Bine, am făcut de 2 ori asta, pentru că prima oară am semnat la bifa cu funcționarii publici, care trebuie să declare de unde au banii, iar băiatul de la ghișeu nu înțelegea ce e aia blog sau sau de ce am scris eu la surse de bani diverse. Enfin, detalii. Totul a durat maxim 2 minute. Activarea contului se face printr-un apel la *789#, setezi o parolă și cam aia e.

CUM TRIMIȚI BANI?

Am depus banii în magazin, am plecat. Durată de timp, 30 de secunde, maxim. Am trimis banii din meniul telefonului, apelând *789# și introducând numărul de telefon al lui Oltea. Durata nu conta, cele câteva secunde le-am pierdut la birou, scărpinându-mă la…tălpi, în timp ce trimiteam bani.

CUM RIDICI BANII?

De la orice magazin din rețeaua M-Pesa, pe bază de buletin și prezență fizică.

CÂT COSTĂ

Clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, clientii platesc o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma. Toate costurile sunt afisate in meniul serviciului M-Pesa si pot fi consultate oricand de catre utilizatori.

Avantaje?
E mai ieftin decât WU sau Moneygram. Mallurile sunt deschise în fiecare zi până seara, inclusiv sâmbăta și duminica, spre deosebire de bănci, care se închid la ora 5, toate, iar în weekend nu lucrează. E mult, mult mai comod decât la bănci, iar angajații de la Vodafone sau de la magazine, în particular, nu suferă de nesimțirea casierelor de la bănci. Poți trimite bani și la țară, magazinele partenere nu sunt doar magazine Vodafone, ci și simple magazine de retail. Nu mai știu, parcă în Călărași, e o rețea de magazine care vinde îngrășăminte. Și face parte din rețea. Mai simplu decât mersul la oraș, la bancă, întrebând ce e maică aia Western Union??