Zilele astea s-au întâmplat în Moldova niște chestii tare interesante.

Cred că nu mai este străin nimeni de faptul că Moldova a devenit în timp record renumită pentru furtul secolului de un miliard, de faptul că unul dintre tipii a carui nume figurează în dosarul furtului ( Ilan Shor) a devenit mai nou primarul unui oraș din Moldova — (ș)Orhei, de faptul ca până și Ponta recent venit în Moldova pentru a saluta cordial NOUL prim-ministru a rânjit spunând că este siiigur că se vor înțelege de minune, la fel cum s-a înțeles și cu ceilalți TREI care au mai fost de când are el mandatul – prin asta făcând o aluzie fină la faptul că Moldova își schimbă prim-miniștrii mai rapid decât Kardashian iubiții.

Toate astea la un loc + niște mizerie + niște bataie de joc care durează de ceva timp și Moldovenii s-au hotărât că pe 6 ( astăzi), la ora 12, ies la protest. Protest organizat din timp de către platforma civică Dreptate și Adevăr în Piața Marii Adunări Naționale ( PMAN).

Și ce să vezi? Prin minune, făcând totală abstracție de protest, deloc legat și total întâmplător se anunță faptul ca tot pe data de 6 septembrie vor fi organizate două concerte mari, atât în Chișinău cât și în șOrhei. La fel de total întâmplător și fără legătură, concertele începeau de la 11 dimineața pentru că – vezi doamne- unele vedetele vor să plece din țară până la sfârșitul zilei.
La fel de total întâmplator, concertele au în spate ca finanțatori câteva nume figurante în dosarul miliardului.
Capete de afiș? James Arthur, Loredana, Ștefan Bănică Jr., Vera Brejneva, Dan Bălan, Pavel Stratan, câteva nume rusești extrem de scumpe care vin pe bani mulți, câteva nume din Moldova care vin pe bani mulți, în fine, lista o pun mai jos.
Machiavelli ar aplauda în slow-motion în timp ce o lacrimă i s-ar prelinge suav pe obraz.
Sa strângi într-un concert picat-din-cer nume mari care de obicei vin de Revelion – și vin câte unul, nu împreună și nu pe 6 septembrie randomly de la 11 dimineața, circ și pâine, miliardul se investește bine.

Ceea ce s-a întâmplat mai departe e caz de predat prin facultăți.

Prin promovarea excesivă a concertelor și încercări bine finanțate de a sabota protestul, oamenii s-au cam trezit.
În loc să fie sabotat protestul, oamenii au sabotat concertele.
Când ultima dată a câștigat dreptatea în fața banilor?
În Moldova asta s-a întamplat astăzi.

Prin intermediul facebook-ului, Moldovenii s-au adresat artiștilor care urmau să concerteze astăzi. Primul care s-a arătat solidar a fost Ștefan Bănică care a refuzat să participe la concert, au urmat Loredana, Vera Brejneva, Dan Balan și alții.
Vorbim de artiști a căror participare era confimată de ceva timp, vorbim de bani mulți și vorbim de o perioada de câteva zile în care fiecare refuz de a participa la concert era privit de fiecare dintre noi drept încă o luptă câștigată.
image

(Aici comunicatul de ieri al  “organizatorilor”, un fel de dar-ce-aveti-cu-noi, este o neînțelegere, nu am mâncat usturoi și gura nu ne pute.)

Nu știu dacă mai există un precedent, nu credeam că suntem în stare — și zic asta cu rușine. Dar uite că am fost.

Astăzi mergem la protest, oamenii din Moldova încearcă să schimbe ceva și avem nevoie mai mult ca nicioadată de toată susținerea posibilă.

Urați-ne succes.

Poză preluată de pe diez.md

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.