Moise Guran a văzut Mad Max și, ca de obicei, cu cei 2 neuroni ai săi, pune în aplicare filmele văzute, în viața reală.

Dar vă daţi seama că în câteva zile se omoară oamenii pe străzi? Vă daţi seama că vor da foc unor bănci goale, vor începe să jefuiască dacă nu vor mai avea cu ce plăti.

Aceasta este analiza pertinentă și rece a unui jurnalist de economic, foarte respectat și ridicat în slăvi de toată lumea. Pentru că el, ca să citez, iubește UE prea mult ca să renunțe la ea.
navagio
Lăsând puțin la o parte Grecia, hai să ne gândim la beneficiile aduse nouă de către intrarea în această minunată uniune.

Am intrat liber pe o piață concurențială, fără taxe vamale, nu?
Doar că acea intrare liberă este strict condiționată de anumite cote de producție. Ale noastre sunt foarte mici, pentru că deh, suntem mai mici. Prin urmare, fermierii și producătorii români nu pot produce peste respectivele cote. Pentru că, nu-i așa, au cote mai mari celelalte state, cote pe care trebuie să le vândă…unde? Ați ghicit, pe piața liberă din românia. Între timp ai noștri își aruncă laptele la gunoi, pentru că producătorii, neapărat din uniune, ne vând lapte din Ungaria.

Deși avem cărbune mult, foarte mult, extrem de mult, ne-am închis minele. Pentru că avem cote de producție. Și pentru că prețul este necompetitiv cu cărbunele produs în UE. Unde producția cărbunelui este subvenționată de stat. Desigur, noi nu avem voie să oferim subvenții, ar fi ilegal. Deci, cumpărăm cărbune din UE, ca să facem energie, pentru companii din UE, care energie ne e revândută, la suprapreț.

Și ajungem la energie.
Am privatizat companiile de distribuție a energiei electrice și gazului. Am vândut hidrocentrale. Totul pentru că așa scria la tratatul de aderare. Rezultatul, absolut previzibil, a fost creșterea prețului energiei la nivelul UE, pentru că, nu-i așa, companiile respective au nevoie de profit în fața acționariatelor. Vă place de Enel? Luxten? Apa Nova, cei ce ne pun să plătim inclusiv apa de ploaie, pe motiv că e transporată de canalele din proprietatea lor.

Am vândut băncile, pe prețuri derizorii. BCR a ajuns în proprietatea austriecilor de la Erste care, după ce a venit termenul de listare la bursă, conform contractului, au refuzat să o facă. Pentru că așa au dorit ei. Avem BRD, avem o pleiadă de greci, avem ING.
Rezultatul? Cel mai scump sistem bancar din europa. Nicăieri în europa nu există atâtea tipuri de comisioane de orice fel, de la comsion de depunere numerar la comision de administrare cont. Înțelegeți, nu? Băncile îi iau comision pentru că le dai dreptul de a-ți folosi banii și a face profit.

Piața auto.
A venit Renault, a cumpărat Dacia și și-a făcut un imperiu, cu legi proprii. Datorită renault și APIA (fie numele lui tăriceanu lăudat), avem taxa auto, camuflată de zeci de ori, sub diverse nume. Acum e taxă de mediu. O taxă atât de imbecilă încât un Euro 4 plătește de zeci de ori mai mult decât o mașină din 1980. Pentru că mediu și ppoluare. Între timp, restul țărilor vând mașini bine mersi. La noi, Reanult își face legi proprii. pentru că altfel Mioveniul moare, nu?

Revenind.
Unde e binele acel atât de mult lăudat? În submisivitatea către FMI? În sexul anal aplicat de Băsescu 10 ani? Nu de alta, dar acum văd că e lăudat, ce lider vizionar a fost el. Muriți. Mersi. Închei paranteza.
În afară de faptul că pot merge să îmi cheltui banii în UE fără să prezint pașaportul, unde este acel mare bine?

Nicăieri.

Observ că în continuare ni se explică cum grecii au refuzat binele și au ales răul.
Care bine? Ce bine li se putea întâmpla, dacă acceptau respectivul plan? Binele traiului pe datorie? Trai pe datorie care s-a dovedit clar falimentar în toate sistemele de până acum? Binele prin care FMI face profit de miliarde, înglodând și mai mult în datorii țările unde este prezent? Care bine?

Nu, nu au respins binele. Au respins doar un sistem falimentar și au ales să o ia de la zero, pe alte poziții. Probabil va urma crearea unei denominări proprii și plata datoriilor în alt mod. Ceea ce e bine. Islanda a reușit bine mersi. Probabil vor reuși și grecii. Care greci o duc de altfel bine mersi, doar tâmpul de guran vede anulări masive de excursii în insule. Care insule gem de turiști plătitori. Uitând că UE are interes mai mare în păstrarea Greciei, decât Grecia să păstreze UE.

Știu, nu sunt în asentimentul marelor mase, manipulate conform manualelor. Viitorul va arăta cine are dreptate.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.