– Desteptarea!!!
Urletul le-a lovit nervii, de-abia amortiti, si i-a facut sa sara din paturile tari, care cum putea, rostogolindu-se printre picioarele gradatilor dezlantuiti, impartind lovituri oamenilor buimaci de somn.
– E alarma soldat, fututi dumnezeii matii. Trebuia a fii deja jos in fata masinilor, nu sa tandalesti in dormitor.
– Culcat! Drepti! Culcat! Taras coate si genunchi! Pe sub pat, porcule, nu pe culoar, sa incurci. Drepti!! Culcat!
S-au strans, ca niste gaini plouate, intr-un tarziu, jos la masini.
– Voi sunteti soldati?? Pana acum putea sa arda orice obiectiv, in asteptarea voastra!
– Caporale, pentru ca sunt un om bland, nu o sa faceti exercitii de aviatie in noaptea asta, asa cum ne propusesem. Vom intinde furtune.
– Am inteles, sa traiti!
– Pluton, la staaaaaanga! Pentru defilare, cu cantec inainte, mars!
“Suntem pompieri, suntem mandria noastrei tari…”
Li s-au impartit furtunele, s-au readunat in careu si li s-a explicat ce trebuie sa faca. Se vor imparti in grupe de cate patru servanti. Servantul unu intinde primul furtun, care masoara 20 de metri, servantul doi alearga pana in captul celalalt al furtunului, isi intinde furtunul, leaga furtunele intre ele, asteptandu-l pe servantul trei, care va face acelasi lucru, asteptandu-l pe servant patru. Un furtun de pompieri cantareste in jur de 25 de kilograme.

Un furtun de pompieri ud cantareste dublu. Niciodata furtunele de antrenament ale pompierilor nu sunt uscate….

Toata aceasta rutina trebuie sa se intample sub 50 de secunde, iar furtunele intinse sa fie drepte. Furtunele nu sunt niciodata drepte, iar asta se demonstreaza usor, cu ata de zugrav.
Ce trebuie sa faca drept pedeapsa pompierul, pentru ca nu a executat corect exercitiul? Ia furtunul in brate, il ridica deasupra capului, si da o tura de platou, aproximativ doua sute de metri, in fuga cea mai mare, pentru ca, dupa regulament, fuga mars in armata romana se executa in cinci secunde si 70 sutimi…pe 50 de metri. Iar pompierul e imbracat in uniforma de soldat, are deasupra prezantele de incendiu, facute dintr-un cauciuc gros si ignifug, are casca in cap, si deasupra capului, in maini, un furtun de 40-50 de kilograme.

Dupa tura de pedeapsa, cu mainile tremurande, se trece la repetarea exercitiului. De obicei, cel care face aceste ture este calul de bataie al comandantului de pluton. Servantul patru. El alearga la fiecare exercitiu 80 de metri, pentru ca este ultimul care isi intinde furtunul. Iar dupa ce alergi 60 de metri, sa intinzi un furtun de 40 de kilograme, drept, devine aproape imposibil. Si atunci, e predestinat pentru inca o tura de pedeapsa.

– Ce faci soldat?!
– Dom` caporal, permiteti sa raportez, imi dau cu mufa de la furtun in cap in timp ce alerg!
– De ce faci asta soldat?
– Permiteti sa raportez, ca sa imi sparg capul…
Si iar incepe intinderea de furtune. Si tot asa, toata noaptea. Nu, nu toata noaptea. Pompierul roman are dreptul la odihna de la 5:30 la 6:00, dimineata, si de la 22:00 la 22:30, seara. In rest, e la dispozitia gradatilor.
– Rupeti randurile! La dormitoare, fuga mars!

La dormitor, trebuie sa te speli, pentru ca nu ai voie sa te bagi in pat asa. Si sunt doar 4 chiuvete la doua plutoane, 24 de oameni. Deja e trecut de 5:30, dar cui ii pasa. Sa ajungi in pat e ultima dorinta pe care o poti avea in conditiile acelea.
Se intind in paturi, nu, se prabusesc, lesinati la propriu, rugandu-se sa nu se mai trezeasca, sau sa se trezeasca, sa fie un vis, si sa fie acasa, sa…
– Desteptarea!!
– Mai sunteti in pat?? Dormiti ca niste porci, miroase de la voi a lene! Afara toata lumea, la inviorare.

Si se incepe o inviorare lejera, cu 5 ture de platou, un kilometru. Dupa asta, se trece la miscari de inviorare usoara, gen mersul piticului, saltul broscutei, tractiuni rapie la bara fixa.
Urmeaza dusul de dimineata. Ar trebui sa fie apa calda, dar cine isi mai aminteste de cand nu au avut apa calda? Merge si cu apa inghetata. Asa se cladesc adevaratele caractere. Barbieritul rapid taie fete si zgarie barbii, dar nu ai timp. Sunt 20 de minute in care trebuie sa faci totul, inclusiv patul, pe care cateodata, trebuie sa sara banul caporalului. Deh, daca nu sare, ghinion, vei avea placerea sa faci toate paturile din dormitor. Cata lenevie…
Masa de dimineata…un pachet de unt este taiat in patru. Sferturile ramase sunt taiate si ele la randul lor in patru. O lingurita de gem si doi biscuiti. Cana de ceai aferenta, si ai o masa copioasa…

Va urma.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.